Hestique
Hestique
Schrijvertje 15
2954 BG Alblasserdam
078 20 49 095 - info@hestique.nl
Wij geven om sfeer
1946-licht-hestique.jpeg

Huis en verlichting

Bent u van plan om te gaan verhuizen of gaat u uw huis opnieuw inrichten? Dan is het belangrijk dat u over de inrichting nadenkt en waar u welke verlichting wilt gebruiken. Er zijn diverse soorten verlichting zoals direct, indirect of diffuus licht. Het is dus raadzaam om een lichtplan te maken.

Voor het lichtplan maakt u gebruik van een plattegrondtekening van de ruimte. Een verlichtingsplan wordt overzichtelijk zodra u de verlichting verdeelt in groepen. In het lichtplan wordt er vaak gebruik gemaakt van de termen direct licht, indirect licht of diffuus licht. U geeft aan waar u de soorten verlichting plaatst. Hieronder ziet u een toelichting over de soorten verlichting. 

Direct licht

Direct licht wordt ook wel accentverlichting genoemd. Het is de bedoeling dat het licht functioneel is. Accentverlichting wordt gebruikt bij voornamelijk werkplekken, maar ook bijvoorbeeld voor plekken waar u graag een krant of boek leest.

Indirect licht

Bij indirect licht denk u vooral aan basis- of sfeerverlichting. Indirect licht heeft als doel om een wenselijke sfeer te geven door de ruimte redelijk te verlichten. Door de mogelijkheden van indirect licht goed te gebruiken kunt u ruimtes een stuk warmer en aangenamer maken.

Diffuus licht

Diffuus licht is eigenlijk algemeen licht. Het licht wordt naar alle kanten verspreid. Het licht is egaal, gefilterd en schaduwloos. Diffuus licht moet gepaard gaan met direct en indirect licht. Hiermee voorkomt u een saaie fabriekssfeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een enkel simpel lichtbolletje.